Galéria
pivko Dobronay
Chmeľ
Hriňovská voda
Jačmeň
Pivné kvasinky
Pri výrobe piva, sladovnícky jačmeň rozomletý na šrot zmiešame s teplou vodou. Uvoľnený jačmenný škrob sa enzymatickým pôsobením premení na zkvasiteľné cukry, ktoré slúžia ako potrava pre pivné kvasinky.
Od šrotu oddelený číry „sladký“ roztok uvaríme s chmeľom, prípadne bylinkami a po ochladení zmiešame s pivnými kvasinkami. Po búrlivom kvasení, keď kvasinky spotrebujú primerané množstvo cukru sa „mladé“ pivko, podľa typu, nechá odpočinúť jeden aj dva mesiace.
Počas tohto odpočinku sa nasycuje vlastným oxidom uhličitým, dozrieva v jemnej chuti, farbe a číri sa.
Pivko máme hotové – naše domáce, ktoré nefiltrujeme ani nepasterizujeme, aby sme ho zachovali živé.